Steeds meer mensen stappen over van verwarming via radiatoren naar vloerverwarming. Dit is doorgaans vooral op de begane grond het geval. Op de eerste en eventueel tweede verdieping komen vaak nog wel radiatoren voor. Deze radiatoren zijn voorzien van een ontluchtingskraantje. Veel mensen hebben geen idee waar dit kraantje zit, laat staan waar hij voor dient. Toch kan het voorkomen dat u het ontluchtingskraantje moet gebruiken. In onderstaande tekst vertellen wij u precies wat het is en waarvoor u het gebruikt.
Wat is een ontluchtingskraantje?
Een ontluchtingskraantje is een onderdeel van een radiator. Iedere radiator heeft er eentje. Probleem is alleen dat het kraantje vaak niet opvalt. Dit is zeker het geval wanneer het ontluchtingskraantje aan de zijkant zit. Hier kijkt u namelijk niet vaak tegenaan. Bij sommige radiatoren zit het kraantje ook aan de bovenzijde, naast de radiatorknop. Hier valt hij een stuk beter op. Hoe zo’n ontluchtingskraantje eruit ziet? In feite bestaat het uit een rond omhulsel met daarin een ijzeren steeltje. Het komt geregeld voor dat het kraantje aan een uitstulping van een radiator zit.
Waar gebruikt u het voor?
Nu u weet wat een ontluchtingskraantje is, wilt u vast ook weten waar het voor dient. Het kraantje zit immers niet voor niets op elke radiator. Dat klopt. Een ontluchtingskraantje gebruikt u namelijk voor het ontluchten van uw verwarmingssysteem. Hier kan op verschillende manieren lucht in komen. Dit kan gebeuren bij het bijvullen van uw cv-ketel met water. Ook een lekkage is een oorzaak van lucht in uw radiator(en). Lucht in uw installatie is niet wenselijk, want hierdoor worden radiatoren niet of slechts gedeeltelijk warm. Het is dus aan te raden om uw radiatoren zo af en toe te ontluchten.
Wanneer ontlucht u uw radiator?
Lucht in uw radiator(en) is op verschillende manieren te herkennen. De makkelijkste manier is vaak een koude of slechts gedeeltelijk warme radiator. Maakt uw installatie een tikkend geluid? Ook dit duidt vaak op de aanwezigheid van lucht. Wilt u deze lucht uit uw radiator(en) verwijderen? Dan moet u allereerst een speciale ontluchtingssleutel hebben. Deze past namelijk precies op het kraantje. Zorg er eerst voor dat alle radiatoren geopend zijn en uw thermostaat minimaal 10 minuten op 25 graden staat. Draai de temperatuur nu terug, wacht tien minuten en sluit de radiatoren. Plaats de sleutel op het ontluchtingskraantje en draai eraan. Laat het kraantje open staan net zo lang tot er water uitstroomt. Een handdoek is dus geen overbodige luxe. Herhaal dit bij alle radiatoren in uw woning en de lucht verdwijnt uit uw installatie. Begrijpt u er niets van of lukt het u maar niet? Doe dan gewoon een beroep op een loodgieter.